Espresso kaffe

Posted by Alexander on
Espresos kaffe i kop

Kunne du tænke dig, at blive lidt klogere på espresso kaffe. Denne variant stammer fra Italien, og kan spores tilbage til 1884, hvor Angelo Moriondo gjorde patent på den første ”espressomaskine”.

Hvad er espresso kaffe?

Espresso kaffe er ikke en ristning eller type af kaffebønner, men i stedet den metode hvorpå man laver kaffen. Vi kender den også på caféerne som et espresso shot. Generelt set er denne kaffedrik en anelse tykkere end almindelig sort kaffe, brygget med filter. Selvom denne metode er mere koncentreret, indeholder et de shots du kan bestille på en café, ikke mere koffein end en kop kaffe. Men det kan du læse mere om længere nede på siden.

Hvordan laves espresso kaffe?

Kort sagt, så er det lavet ved at tvinge meget varmt vand gennem fint kværnet og sammenpresset kaffe, mens vandet er under tryk. Der findes mange fine og dybdegående vejledninger på internettet, som du kan prøve at følge, hvis du gerne vil forsøge at brygge et shot.

Du skal du bruge mellem 8 og 12 gram formalet espresso kaffe per shot.

Espresso kaffe brygget på en café
Den tykke espresso koncentrat løber ned i en kop.

Formalet eller hele kaffebønner

For at brygge den perfekte kop, kræver det fint formalet espresso kaffe. Du kan selvfølgelig bruge hele kaffebønner og herefter kværne bønnerne selv med en kaffekværn. Espresso kaffe kræver dog en utrolig finmalet bønner. Denne del af processen er hvor baristaen føler kaffen, for at se om den er helt perfekt. Det bør føles som fint sand, blødt og kun lidt grynet.

Ønsker du at købe formalet espresso kaffe, kan du i Danmark købe LavAzza Caffé Espresso. LavaAzza er ejet af samme koncern som Merrild og forhandles på adskillige større danske webshops.

Espresso vs kaffe koffein

Teknisk set har espresso kaffe større mængde koncentreret koffein end almindelig filterkaffe. Den store forskel finder vi dog ved kaffedrikkens indtag. Ofte drikker vi espresso i meget mindre mængder og du indtager derfor mindre koffein, end hvis vi drikker en almindelig kop mocca.

Per espresso shot får du gerne omkring 65 til 80 milligram koffein, hvor almindelig kaffe resulterer i 80 til 120 milligram koffein per kop. De præcise tal varierer dog, alt efter hvilke kaffebønner du gør brug af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Halløjsa!

Jeg er en selvudnævnt kaffeentusiast, med en svaghed for en god sort kop kaffe..

Kategorier

Seneste skriblerier