Hvordan laver man cappuccino?

Posted by Alexander on
Hvordan laver man cappuccino

Hvordan laver man cappuccino? Til dato min absolut yndlings kaffedrik. Hvis jeg skal forkæle mig selv med en To-Go kaffe eller jeg er på café, er det sjældent andet en cappuccino eller almindelig sort kaffe jeg bestiller. I denne lille vejledning, vil jeg fortælle dig hvordan du laver en cappuccino selv. Du skal dog ikke forvente du laver den perfekt første gang.

Cappuccino består af espresso og skummet mælk. Kaffedrikken oprinder fra Italien.

Cappuccino fås i to formater. En tør og en våd cappuccino. Normalt siger man gerne cappuccino består af 1/3 espresso, 1/3 skummet mælk og 1/3 mælkeskum. Den tørre version har mere skum på toppen, og drysses gerne med lidt kakao pulver før servering. Den våde cappuccino består af mindre skum, da der bruges mere skummet mælk end mælkeskum.

Vi læner os op af en hårfin grænse, når man vælger den våde cappuccino. Det kan hurtigt blive en caffe latte i stedet, hvis man ikke skummer mælken korrekt. En caffe latte består af 1/3 espresso og 2/3 varm mælk. Ergo er mælkeskummet på toppen forholdsvis vigtigt

Hvad du skal bruge

  • Mælk.
    • Fedtprocenten er op til dig. Brug gerne letmælk. Jeg bruger selv 2.5% da vi ikke har mindre fedtprocent hvor jeg bor.
  • Mælkekande
    • … også kendt som en steamerkande eller pitcher.
  • Espressomaskine eller kaffemaskine som kan brygge espresso.
  • Dampstav på din espressomaskine.
  • Kaffekop og underkop til serving.
  • Hele kaffebønner, som du kan kværne og bruge til at brygge et espresso shot.

Hvordan laver man en cappuccino?

1. Ført og fremmest skal du skumme din mælk

Tag din kolde mælk direkte fra køleskabet. Hæld mælken over i din mælkekande indtil den er lidt under halv fyldt. Husk at det er nemmere at skumme mælk, hvis mælken er frisk.

Sæt din dampstav ned i mælken, så den kun lige bryder overfladen. Det er ca. 0.5 cm af dampstaven som forsvinder ned i mælken. Hold kanden ved en 30 graders vinkel. Sæt din hånd på mælkekanden, så du kan mærke temperaturen.

Tænd for dampventilen og du vil starte med at høre en hvislende lyd. Kør kanden i cirkler, mens du tilføjer damp til mælken. Hvis du holder kanden rigtigt, skaber du et “spin”, hvor mælken vil lave store og små bobler. Når kanden når kropstemperatur sætter du dampstaven endnu længere ned i mælken, så lufttilførelsen stopper. Nu er dampventilen cirka 1 – 1.5 cm nede i mælken. Det gør vi fortsat ændrer mælkens tekstur uden at tilføje mere ilt. Den hvislende lyd fra dampstaven skulle gerne stoppe, da vi ikke længere tilføjer ilt.

Når du ikke længere kan holde på kanden, lukker du for dampventilen. Tag din kande og slå den hårdt ned i bordet et par gange. Dog ikke så hårdt at mælken sprøjter ud af det hele. Det er for at poppe eventuelle bobler i overfladen. Gør det gerne et par gange og hårdt, for at slå luften helt ud af mælken.

2. Klargør dit espresso shot

Lad mælken stå mens du klargører dit espresso shot. Når dit espresso shot er klar færdigt, tager du din mælkekande og laver en roterende bevægelse med kanden i din hånd. Altså så du “svinger” mælken rundt i kanden. Det er for at sikre mælkens konsistens er ens hele vejen igennem.

3. Bland espresso og skummet mælk sammen

Hold din kop i din venstre hånd halvskævt (ca 25-30 graders vinkel), og hold din kande i højre hånd. Start med at hælde din mælk ind i midten af dit espresso shot. Mens du hælder flytter du mælken roligt rundt i din hånd, så den blandes med espresso shottet.

Når koppen er halvt fyldt hælder du igen mælken ned fra midten af koppen, mens du gradvist roterer koppen tilbage til en almindelig stilling. Mens du stadig hælder mælken ned i midten, bevæger du dit håndled roligt frem og tilbage. Det burde danne en hvid plet i midten af din kop med en brun cirkel rundt omkring. Når koppen er fyldt op hiver du mælken tværs igennem koppen, for at lave et mønster på toppen.

Server med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Halløjsa!

Jeg er en selvudnævnt kaffeentusiast, med en svaghed for en god sort kop kaffe..

Kategorier

Seneste skriblerier