Stempelkaffe

Posted by Alexander on
Stempelkaffe

Du har helt sikkert hørt om stempelkaffe, men muligvis aldrig prøvet det? Jeg havde aldrig prøvet denne form for kaffe, før jeg flyttede til Estland. Her er det mere populært at blive budt på en kop stempelkaffe end almindelig drypkaffe. I dette indlæg løber jeg hurtigt igennem nogle punkter, der kan gøre dig lidt klogere på denne anderledes kaffebrygningsmetode.

Hvad er stempelkaffe

Stempelkaffe er en kaffebrygningsmetode opfundet af Paolini Ugo og efterfølgende patenteret i 1929 af to italienske designere. Det er en af de mest transportable metoder hvorpå du kan brygge en kop eller kande kaffe.

Metoden er nem og forholdsvis hurtig. Smag oplevelsen er anderledes i forhold til en kop drypkaffe. Jeg vil mene kaffen er mere rig på smag og du får virkelig lov til at smagen kaffebønnerne.

Du kan købe en stempelkande eller et stempelkrus hos din lokale isenkram eller online. Du er velkommen til at prøve min vejledning i Hvordan laver man stempelkaffe?

Stempelkaffe med almindelig kaffe

Almindelig kaffe er et bredt udtryk. Tænker du på om du kan lave stempelkaffe med formalet kaffe i stedet for friskkværnet kaffebønner, så er svaret JA.

Personligt brygger jeg hver morgen en halv stempelkande med almindelig kaffe. Selvom friskkværnet kaffebønner smager bedst, så kan du uden problemer bruge formalet kaffe.

Er stempelkaffe usundt?

En undersøgelse tilbage fra 2016 påpeger at dit kolesterol tal muligvis kan stige på grund af stempelkaffe. Undersøgelsen nævner ikke stempelkaffe direkte, men omtaler generelt set ufiltreret kaffe, såsom stempelkaffe.

Dette skyldes de olier du finder i kaffe, som ikke bliver filtreret fra via f.eks. et papirfilter. Olierne du finder i kaffebønner indeholder en molekyle kaldet cafestol. Cafestol er stort set kun kendt som at være et kolesterol fremhævende.

Dr. Eric Rimm, en Havard professor, skriver omkring farende ved at indtage større mængder ufiltreret kaffe, men at en kop stempelkande kaffe eller to ikke gør skade.

“Five to eight cups a day of unfiltered coffee” may raise an individual’s LDL cholesterol

Dr. Eric Rimm, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard T.H. Chan skole for folkesundhed

Så selvom det ikke direkte er påvist at stempelkaffe er usundt, så er det en god idé at begrænse dit indtag af stempelkande brygget kaffe og muligvis overveje filterkaffe i stedet for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Halløjsa!

Jeg er en selvudnævnt kaffeentusiast, med en svaghed for en god sort kop kaffe..

Kategorier

Seneste skriblerier